Wat is low tox living ?
Er is een hele wereld voor mij opengegaan sinds ik bewuster ben geworden van wat etiketten op producten eigenlijk betekenen.
Sindsdien ben ik natuurlijkere producten gaan gebruiken alsook aromatherapie gaan toepassen in huis.
Eerst enkele weetjes....
We brengen ongeveer 80% van onze tijd door binnenhuis. Statistieken tonen aan dat de luchtkwaliteit voor 72% ondermaats is en daarnaast is het gebruik van medicijnen ongelofelijk hard toegenomen. De medische wetenschap heeft fantastische vooruitsprong gemaakt, daar kunnen we niet omheen en we hebben ze helaas ook nodig. Maar soms verlegt de balans zich iets te hard naar het medische terwijl dat niet nodig is. We mogen ook weer meer contact maken met de natuur. Vroeger werd er zoveel gebruik gemaakt van de kruiden uit de natuur dat het jammer is dat deze kennis volledig verloren zou gaan. Dankzij aromatherapie die de laatste jaren terug meer in de aandacht komt, kunnen we de lucht zuiveren met pure, essentiële oliën. Deze oliën zijn een puur kadootje van Moeder Natuur. Er zijn namelijk een aantal essentiële oliën die de eigenschap hebben om bacteriedodend te zijn en zo kunnen zij op een natuurlijke manier de lucht zuiveren.
Wist je dat een baby via de navelstreng al 287 toxische stoffen binnenkrijgt ? De baby is nog niet geboren dus er worden al giftige stoffen doorgegeven via de mama. Wanneer vrouwen zich s'morgens bij het aankleden zich verzorgen en make-up aanbrengen, hebben zij al 80 - 300 schadelijke stoffen opgenomen. Er is een groep mensen die ontzettend last heeft van allergieeën en helaas blijft deze groep groeien. Wist je dat parfum in heel veel producten aanwezig is ? Kijk maar eens op de verpakking en zie wat er bijvoorbeeld in wasproducten en wasverzachters zit. Via reclame laat men uitschijnen dat dit heerlijke geuren zijn maar parfum heeft eigenlijk niets met geuren te maken. Het is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die niet getest zijn. Producten met parfum geven al snel aanleiding tot allerlei klachten en allergieën.
En dan hebben we het nog niet gehad over onze poetsproducten. We denken dat we ons huis proper maken met allerlei producten waar heerlijke geuren in zitten maar tevens ook veel schadelijke producten. En ondertussen kruipt je baby wel over de vloer die jij net met zo'n product gepoetst hebt of lekt je hond aan iets wat op de grond ligt. Dit heeft bij mij de aanleiding gegeven om bewuster met producten om te gaan en vooral te lezen op de etiketten wat er in zit. Low tox living is dus op een bewuste manier omgaan zodat je minder schadelijke stoffen in je producten gebruikt.
Maak eens een inventaris op de badkamer
Als je hier alleen al eens aandacht aan gaat schenken, ga je verschieten wat een troep er allemaal in je producten zit. De cijfers liegen er niet om. Ruim 27% van de volwassen en in Europa hebben voor één of meer ingrediënten een allergie ontwikkeld. Da's ruim 1 op de 4. En ja, je leest het goed 'ontwikkeld.' Een huidallergie loop je op als je aan irriterende stoffen bent blootgesteld. Stoffen die allergieën triggeren. Met dank aan zogenoemde allergenen als parfum, formaldehyde, methylisothiazolinone en para-phenylenediamine (kleurstoffen die o.a. in haarverf en zwarte henna tattoos worden gebruikt). Vaak loop je het als kleine koter al op…Wil je het risico op een huidallergie voor jezelf en je mini minimaliseren, kies dan voor parfum- en allergenenvrije producten.
Hoe (plant)aardig een product ook kan klinken, zelfs dat is geen garantie dat natuurlijk, vegan of biologisch oké is. Het is geen garantie want vaak kan er namelijk alsnog parfum inzitten. Lekker ruikend, maar beter niet want als je éénmaal een huidallergie ontwikkeld, geraak je er nog moeilijk vanaf.
11 ingrediënten die niet in je verzorgingsproducten horen!
Schadelijke ingrediënten in je producten kunnen o.a. zorgen voor huidirritatie, -allergie en zelfs het verstoren van je hormoonhuishouding. Waar cosmeticamerken je met de mooiste claims weten in te palmen, is het bij lange na niet altijd zo mooi als het lijkt. Staat op het etiket één of een cocktail van onderstaande ingrediënten, dan raad ik je van harte aan om deze niet in je winkelmandje te stoppen:
1. SLS en SLES
Sodium Lauryl of Sodium Laureth Sulfate zijn ingrediënten die je liever niet in je producten wil hebben. SLS is een goedkoop synthetisch ingrediënt dat lekker schuimt. We denken altijd als een product goed schuimt zoals douchegel, shampoo, scheerproduct of een handzeep dat we dan proberder gaan zijn. En dat terwijl deze chemische stof zelfs voor het reinigen van (garage)vloeren of het ontvetten van motoren wordt gebruikt.
Je kan je voorstellen dat dit je natuurlijke beschermlaag van je huid aantast. Logisch dat huidirritatie en zelfs haaruitval op de loer liggen. Onze huid moet er niets van hebben. En alsof het al niet genoeg kommer en kwel was: SLS kan in je lichaam binnendringen en via je bloedbaan je ogen en organen aantasten. En SLES? Dat is de iets mildere, maar ook schadelijk reinigingsproduct. En toch mogen ze promoot worden om in de badkamer te gebruiken !
2. Parabenen
Dit zijn conserveermiddelen die bacteriën en schimmels de kop indrukken, waardoor de houdbaarheid van verzorgingsproducten flink wordt gerekt. Het houdt je product dus langer goed. Echter worden ze opgenomen door je lichaam en zijn hormoonverstorend (ze boosten oestrogeen na, wat ervoor kan zorgen dat je hormoonhuishouding compleet uit balans is). En dat alleen zodat we zo lang mogelijk plezier van onze verzorgingsproducten hebben. Parabenen die je in de praktijk vaak op etiketten ziet pronken, zijn: isobutylparaben, propylparaben, ethylparaben, methylparaben en butylparaben.
3. Aluminium
Aluminium of aluminium chlorohydrate. De naam alleen al nodigt niet uit om het op je huid te smeren. Aluminium wordt namelijk vooral in deodorant gebruikt maar heeft een alles behalve verfrissend karakter. Het verstopt je poriën waardoor zweet niet optimaal uit je oksels kan ontsnappen en daarbij zijn witte jassen nog in dubio of het wel of niet door ons lichaam kan worden opgenomen. Hoe dan ook, genoeg rode stoplichten. Of aluminium in je deodorant zit, kan je herkennen aan: aluminium, aluminium chlorohydrate, alum, aluin of potassium alum.
4. Polyethylene glycol(en)
Kortweg PEG's. Synthetische chemicaliën die super powers als ontvettingsmiddel hebben. Van het ontvetten van je oven tot de motor of kettingkast van je wielrenfiets. Dit wetende verbaast het je waarschijnlijk des te meer dat ze ook zonder pardon in de cosmetica-industrie (als emulgators, stabilisators of reinigers) worden toegepast. Vrijwel in alle soorten verzorgingsproducten. Reden? Zo worden andere ingrediënten beter door de huid opgenomen.
Het heeft niets goeds voor je huid en lichaam te bieden. Zo verwijderen ze juist de beschermende vetten van je huid, raakt je vochthuishouding de kluts kwijt en wordt huidveroudering gestimuleerd. Daarbij bevatten veel PEG's zware metalen (als lood, ijzer, kobalt, nikkel), ethyloxide en dioxaan. Dit drietal blijkt kankerverwekkend te zijn. NO GO-area. Je herkent deze schadelijke pestkop aan PEG gevolgd door een nummer.
5. Phenoxyethanol
Deze stof kleurt dieprood en is ontzettend schadelijk. Vandaar dat 'ie hoort tot de categorie 'foute ingrediënten in verzorgingsproducten.' Niet voor niets is de wettelijke maximum hoeveelheid slechts 1%. Maar dan komt 'ie. Het zit namelijk in ongelooflijk veel producten die we dagelijks gebruiken: shampoo, tandpasta, make-up, (zonnebrand)crèmes…en zo kan je nog even doorgaan. Toen het bekend werd dat parabenen geen heilige boontjes zijn, is de cosmeticawereld op zoek gegaan naar een 'veilig' alternatief.
Laat dat 'veilig' maar weg, want dat is het zeker niet. Toxische eigenschappen alom. Zo is er kans op huidallergieën, zelfs aantasting van je zenuwstelsel en vruchtbaarheidissues. Kortom: je huid en lichaam geven genoeg signalen af dat 't er niets van moet hebben.
6. Minerale oliën
Minerale oliën, ergens heeft het nog iets natuurlijks. Schijn bedriegt. Op de ingrediëntenlijst herken je ze aan de term vaseline (petrolatum, petroleum), paraffine (paraffinum) of (white) mineral oil. Oliën (restproduct) die ontstaan tijdens de verwerking van het o zo vervuilende aardolie. En wat is dit een vies goedje zeg. Iets wat in veel lip- en babyproducten wordt gebruikt. Gewoon omdat het zo'n lekker zachtmakend product is. Als er iets is wat we graag verlangen van een verzorgingsproduct, dan is het dit wel.
Helaas kunnen we niets goeds zeggen over minerale oliën. Ze leggen als het ware een beschermlaag op je huid. Dat wordt lastiger 'ademen' voor je huid en afvalstoffen hopen zich op. Daarnaast zijn er sterke vermoedens dat het kankerverwekkend is, dat het zich in organen ophoopt en dat het je hormonen zeer in de war kan schoppen.
7. Triclosan
Triclosan, een van origine bestrijdingsmiddel. Totdat cosmetica brands zagen dat het ook een zeer anti-bacteriële werking heeft. Vandaar dat je het terugziet in o.a. zeep, tandpasta, deodorant en gezichtsreinigers. Maar nu komt het. Het gemene triclosan ruimt alle slechte én goede bacteriën uit de weg. Bacteriën die juist zo essentieel zijn voor de balans in ons lichaam. En dat niet alleen, het is wederom een stof die hormoonverstorend werkt, het heeft impact op de vruchtbaarheid, wordt in verband gebracht met het verstoren van je schildklier en veel allergieën zijn aan 'm te danken.
8. Ftalaten
Een raar woord en je zou denken dat het verkeerd geschreven is maar niets is minder waar. Ze worden in cosmetica gebruikt om het lekker lang te laten zitten en om kleuren of geur in parfum te stabiliseren. Waar je ze zoal in kan verwachten? Parfums, shampoo, zeep, haarspray, nagellak. Ook voor deze weekmaker geldt: hormoonverstorend, heeft impact op vruchtbaarheid, kunnen allergieën (en zelfs astma) veroorzaken en worden zelfs als kankerverwekkend bestempeld.
Maar nu komt het. Ftalaten staan vaak niet als 'ftalaten' op het etiket. Vaak worden ze vermeld onder de noemer 'di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), dibutyl phthalate (DBP), diethyl phthalate (DEP) of 'parfum.' Alleen parfum (ook niet zo'n lieverdje) op de ingrediëntenlijst betekent niet per definitie dat er ftalaten in zitten. Beetje ingewikkeld toch ?
9. Propylene Glycol
Nog zo'n chemische knakker. Te herkennen als propyleen glycol en butyleen glycol. Waar je ze zoal in kan verwachten? Check vooral eens je gezichtscrème(s), shampoo, conditioner, deodorant…tsja eigenlijk vrijwel alles in je badkamer. Cosmeticamerken winnen het uit aardolie. Ze hebben er een zwak voor, omdat het zo'n hydraterende werking heeft. En daarbij zorgt het ervoor dat andere ingrediënten je huid beter – en dus dieper – kunnen binnendringen. Daarbij is de kans groot of fikse allergieën (waar je niet meer vanaf komt), is er een connectie met ademhalingsproblemen en kan het nier- en leverfalen veroorzaken.
10. Siliconen
Siliconen of siloxanen. Op het etiket te herkennen aan ingrediënten die eindigen op 'siloxaan' of 'methicone'. Onthoud die twee. Want ook bij siliconen krap je jezelf achter je hoofd hoe het toch kan dat zoiets in je haarproducten of deodorant zit. Moet je nagaan dat het hormoonverstorend is – is 'ie weer -, het je immuunsysteem negatief beïnvloed en het je huid afsluit. Het wordt zelfs gelinkt aan onvruchtbaarheid.
11. Alcohol
En om af te sluiten hoort er nog alcohol aan deze lijst van schadelijke ingrediënten toegevoegd te worden.. Afgaand op de bevindingen van de Consumentenbond zijn soorten alcohol als panthenol (provitamine B5) en tocopherol (vitamine E) de onschuldigheid zelve. Er zijn ook nog zogenoemde benzyl-alcoholen. Alcoholsoorten die tot allergenen horen. Staat er alleen ethylalcohol of ethanol op de ingrediëntenlijst? Dan heb je de synthetische variant te pakken die weinig goeds in d'r mars heeft. Het kan acné verergeren, ontstekingen veroorzaken, je huid uitdrogen en tal van irritaties veroorzaken. Wat de natuurlijke en chemische alcohols – alcoholen, alcoh…je snapt wat we bedoelen – gemeen hebben, is het uitdrogende karakter. Als het even kan dus liever niet in je verzorgingsproducten. En kan je er niet omheen, ga dan voor het natuurlijke alternatief.
Dus mijn tip voor jou: ga al je producten in huis eens na op hun etiketten. En vervang deze door natuurlijke producten die beter gaan zijn voor je huid en je gezondheid!