Zie jezelf graag

n

Gepubliceerd op

02/07/2023

Geschreven door

Christel van Loon

Valentijnsdag is weer in aantocht en overal zie je hoe je op verschillende manieren de liefde kan vieren. Voor de vrijgezellen onder ons is het weer een feit, we zijn weer alleen. En toch heb ik goed nieuws voor je want de liefde mag jij ook in je eentje helemaal vieren !

 

Zelfliefde

Ga eerst eens op zoek naar een foto waar jij als klein kind op staat. Staan we er toch niet allemaal schattig op ? Dat kleine kindje ben jij geweest en dat kindje zit nog altijd in jou. We noemen dat ook ons innerlijk kind. Onszelf graag leren zien is lief zijn voor dat kleine kindje. Hoe zou je haar aanspreken ? Wat zou je voor haar willen doen ? Hoe zorg je voor haar ? Hou de foto van jou als klein kind in de buurt en kijk er regelmatig naar. Beloof haar dat je er altijd voor haar gaat zijn en voor haar zal zorgen op een liefdevolle manier. Je kan het misschien heel raar vinden maar toch is het een proces om meer naar je kern te gaan en van jezelf te leren houden. Zelfliefde is zo belangrijk in het proces van persoonlijke ontwikkeling. Jezelf graag zien en goed zorgen voor jezelf is een basis waardoor je méér zelfvertrouwen krijgt, meer in je eigen kracht komt te staan en daardoor ook de juiste, liefdevolle mensen en situaties aantrekt.

Wees bereid om van jezelf te houden, zie jezelf graag

Toen ik 18 jaar oud was, kocht ik het boek ‘ Je kunt je leven helen ‘ van Louise Hay. Helaas bleef het boek om één of andere reden in de boekenkast staan want pas op mijn 40ste, vlak na mijn scheiding, kwam ik het boek terug tegen.Ik heb het boek toen in één ruk volledig uitgelezen en ben aan de slag gegaan met wat er in stond. Wie had toen ook kunnen voorspellen dat Louise Hay nog veel méér ging betekenen in mijn leven, want in 2017 heb ik haar opleiding gevolgd tot teacher/workshopleader en lifecoach. Wanneer je dus aan de slag wil gaan om te leren houden van jezelf, dan is dit boek een ware aanrader. Wat vooral belangrijk is, is dat je bereid bent om van jezelf te houden want het is een heel proces. Ik ben er zelf ook nog elke dag mee bezig. Voor mij persoonlijk was de grootste confrontatie om in de spiegel te kijken. We kijken s’morgens allemaal wel eventjes in de spiegel om te zien of ons haar goed ligt of om wat make-up aan te brengen maar echt kijken naar onszelf, doen we veel te weinig. Toen ik voor de eerste keer de oefening met de spiegel deed waarbij je gedurende een minuutje naar jezelf mocht kijken in de spiegel, werd ik al heel snel afgeleid en had ik kritiek op vanalles en nog wat. Het ging van  ‘ amai, toch wel wat rimpels aan het krijgen….tot wat een stomme oefening is dit. ‘  Spiegelwerk vraagt dagelijks oefenen naar mildheid en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Gewoon glimlachen naar jezelf en in het begin is dat echt ‘ fake it till you make it ‘. Maar als je blijft volhouden, zal er een dag zijn dat je veel liefdevoller naar jezelf glimlacht en dat je bewust wordt dat je milder en liever bent geworden naar jezelf toe maar ook naar anderen. Leer eerst echt houden van jezelf en dan trek je vanzelf de juiste mensen aan die ook van jou gaan houden.

Tips om mee aan de slag te gaan

Ik ga je een aantal tips meegeven waarvan ik niet verwacht dat je ze allemaal gaat doen. Belangrijk is dat jij er een paar uitkiest die voor jou goed voelen en waarmee je echt dagelijks aan de slag gaat. Elk eerste stapje is een begin.

TIP 1: Stop met jezelf te bekritiseren.

TIP 2: Let op je eigen taal en hoe je over jezelf praat.

TIP 3: Doe dagelijks aan spiegelwerk en begin met enkel te glimlachen naar jezelf.

TIP 4: Zorg goed voor jezelf op gebied van voeding, beweging, slaap, kledij, persoonlijke ontwikkeling …

TIP 5: Accepteer en omarm je imperfecties.

TIP 6: Ga regelmatig in stilte zitten of mediteer.

TIP 7: Bewaak je grenzen en durf ‘ nee ‘ zeggen.

TIP 8: Wees minder perfectionistisch. Je bent goed genoeg zoals je bent!

TIP 9: Durf jezelf kwetsbaar en authentiek te tonen.

TIP 10: Stop met jezelf steeds af te wijzen en neer te halen.

TIP 11: Leg regelmatig je handen op je hart, adem in en uit en voel de liefde stromen.

TIP 12: Zoek jouw ultieme vervulling en geluk niet in een relatie.

TIP 13: Duw emoties niet weg maar doorvoel ze.

TIP 14: Vergeef jezelf als ook anderen.

TIP 15: Oordeel niet te snel en bekijk het eens van een andere kant.

TIP 16: Wacht niet op de goedkeuring van een ander.

TIP 17: Laat je angsten los en vervang ze door liefde.

TIP 18: Wees vriendelijk tegen je eigen gedachten.

TIP 19: Geef jezelf regelmatig een complimentje.

TIP 20: Luister naar je lichaam, het kan je veel vertellen.

TIP 21: Laat negativiteit niet in je leven.

TIP 22: Wees geduldig met jezelf.

Twee keer per jaar geef ik een fantastische dagtraining rond het thema zelfliefde. Dit is echt een geschenk voor jezelf. Deze wordt in het voorjaar gegeven alsook in het najaar. Hou de FB pagina in de gaten want daar zal de training aangekondigd worden https://www.facebook.com/lifecoachenaromatherapie/. WIl je echter op dit levensgebied persoonlijk gecoacht worden, dan kan dat natuurlijk ook. Meer uitleg hierover vind je via deze link https://christelvanloon.be/lifecoaching/aanbod/.

Hoe ga jij dit jaar valentijn vieren ?

Voor verliefde koppeltjes is dit waarschijnlijk een overbodige vraag, met twee weet je daar wel iets op te vinden. Maar wat als je alleen bent ? Bekijk het optimistisch en gun jezelf vandaag net iets extra wat je anders niet zo gemakkelijk zou doen;

. Een heerlijk warm ontspannen bad met extra veel schuim en heerlijke, essentiële oliën er aan toegevoegd. Zet heel veel kaarsjes op de rand van het bad en op de achtergrond jouw lievelingsmuziek.

. Geef dat heerlijke lijf van jou eens extra aandacht door het eerst een scrubbeurt onder de douche te geven en daarna met een voedende olie in te smeren. Besteed aandacht aan elk plekje van je lijf.

. Koop jezelf een bos lievelingsbloemen.

. Maak een mooie wandeling door de stad en glimlach naar iedereen die je tegenkomt. Wedden dat er iemand gaat terug glimlachen.

. Ga iets drinken in een taverne. Misschien zie je ook iemand alleen zitten en vraag of je erbij mag komen zitten en trakteer deze persoon op een drankje.

. Maak voor jezelf thuis iets superlekkers klaar.

. Zet een heerlijk uptempo liedje op en dans zoals jij het wil. En misschien vind je het ook wel leuk om eens lekker mee te zingen.

Doe gewoon iets fijns voor jezelf want jij bent dat waard. Niet alleen op valentijnsdag maar regelmatig maar je jezelf eens in de watten leggen. Ik ben benieuwd wat jij op Valentijnsdag gaat doen. Laat het gerust hieronder weten zodat je er andere mee kan inspireren.

En van mij krijg je alvast een dikke, hartsverwarmende knuffel !

 

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *