Zeg eens ja

Gepubliceerd op

04/16/2023

Geschreven door

Christel van Loon

Het is veilig, bekend en fijn in onze comfortzone. Maar als we daar steeds inblijven hangen, gaat er niets veranderen en zullen je dromen en doelen ook niet waargemaakt worden. Durf eens ‘ja’ zeggen en je gaat verrast staan hoeveel moois er buiten die comfortzone te vinden is.

 

We zijn gewoontedieren

Wij, mensen, zijn nu eenmaal gewoontedieren of kuddedieren. We houden ons graag vast aan vertrouwde dingen , gekende routines en we hebben het leven liefst zoals we het altijd al gekend hebben. Waarom ? Simpel, omdat dat comfortabel en veilig voelt en ons zo min mogelijk stress geeft. We willen het soms wel maar eigenlijk durven we niet zo goed en houden we het dan toch bij het bekende tafereel. Stel dat een vriendin je meevraagt om naar een cursus dansen te gaan. Je hart joebelt van vreugde en je zegt ‘ja’ want je hebt dit altijd al willen doen. Maar dan komt er een stemmetje in je hoofd naar boven die jou bang maakt want stel dat je de slechtste danser in de groep bent. Dat kan je toch gewoon niet maken. Mensen zouden je wel eens kunnen gaan uitlachen achter je rug. Nee, we gaan kiezen voor toch maar thuis te blijven. Veilig en geen risico nemen. Weet dat je hierin zeker niet de enige bent en je kan je hierin trainen om toch een krachtige beslissing te nemen.

Durf te dromen

Als kind hadden we allemaal het talent om te dromen en te fantaseren. Tenslotte moet je ergens beginnen. En zo is het ook met de gebroeders Wright. Zij droomden van ‘iets’ wat in de lucht kon blijven hangen en hun van A naar B zou vliegen. Stel je voor dat op de dag van vandaag er geen vliegtuigen bestonden, waar zouden we dan staan ? Of Edison met zijn gloeilamp….nu is het vanzelfsprekend dat wij thuis komen en op een knopje kunnen klikken om het licht aan te steken. Dit zijn natuurlijke wel heel grootste zaken. Maar wat is jouw droom ? Waar verlang jij zo hard naar ? Het gaat niet vanzelf in je schoot geworpen worden dus we moeten ervoor in actie komen. Door ‘ ja ‘ te zeggen tegen je dromen, moet je hiervoor een stapje buiten je comfortzone zetten. En dan kan best spannend zijn. Maar hierdoor zeg je wel ‘ja’ tegen je dromen en je persoonlijk geluk ookal is dat met vallen en opstaan. Vergelijk het hoe een rups zich ontpopt tot een vlinder. Lange tijd zat ze in een veilig cocon, maar wanneer een vlinder verder wil groeien en leven, dan moeten die vleugeltjes door de cocon breken zodat de vlinder de bloemen tegemoet kan fladderen. En zo is dat ook met ons. We hebben allemaal een ‘fladderwens’ die buiten onze comfortzone ligt. Zorg dat die fladderwens groot genoeg is voor jou om ‘ja’ te durven zeggen.

 

Verleg je grenzen

We weten allemaal dat als je bijvoorbeeld wil afvallen, dat je daar dan ook iets voor moet gaan doen. Vanzelf gaat het meestal niet. Dus ga je voor jezelf een stappenplan maken met allerlei kleine actiepunten. Ook dingen doen die je nog niet gedaan hebt, die dus buiten je comfortzone liggen. Dat kan zijn door naar een sportschool te gaan of je persoonlijk te laten begeleiden. Dan kan een bootcamp zijn waar je serieus uitgedaagd gaat worden. En dat kan behoorlijk eng zijn maar één ding is zeker, het gaat je zoveel resultaat opbrengen. En dat is tevens mijn tip; als jij voor jezelf uitmaakt om uit je comfortzone te komen dan komt daar iets moois voor terug. Het gaat je resultaat en inzichten meegeven. Hoe méér je hiermee gaat oefenen, hoe sneller je gaat leren om ‘ja’ te zeggen. Elke dag bestaat uit meerdere, kleine beslissingen. Dat begint al bij het wakker worden. Ga ik nog blijven liggen of sta ik meteen op ? Ga ik een glas water drinken voordat ik aan mijn ontbijt begin of niet ? Het is een fantastische oefening om ‘ja’ te zeggen tegen al deze kleine vragen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Zo kan je je beslissingsspier oefenen. Het goede nieuws is dat je jouw ‘ ja-spier ‘ kunt stretchen en sterker kunt maken, zodat je gemakkelijk de juiste beslissingen leert nemen. Wanneer je jouw ‘ja-spier’ gaat trainen en daarna weer tijd neemt om te rusten en te ontspannen, doet dat iets goeds met je hersenen. Het vergroot je veerkracht en als het een succes is, word je beloond met dopamine, het hormoon dat je een geluksgevoel geeft. Kleine successen behalen, zorgt ervoor dat ons brein nieuwe zenuwbanen aanlegt en beter betraad wordt. Het is voor iedereen mogelijk om te veranderen en avontuurlijker te worden in zijn denk-en doenpatroon.

Iedereen kan het

Uiteraard is het voor iedereen verschillend, de ene kan makkelijker ja zeggen dan de ander. Je hebt dus mensen met een brede comfortzone en mensen met een kleine comfortzone. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ieder jaar naar hetzelfde land op vakantie gaan omdat dat bekende veilig aanvoelt maar langst de andere kant durven ze wel over hun loon onderhandelen met hun baas. En andersom zijn er dan mensen die avontuurlijk met hun rugzak door Zuid-Afrika trekken maar op hun werk amper hun baas durven aanspreken. Echter is het voor iedereen mogelijk om die comfortzone wat te stretchen door regelmatig ‘ ja ‘ te oefenen. Laat je dus door een leuk maar spannend voorstel niet zomaar afremmen door twijfelgedachten. Die gedachten worden dikwijls veroorzaakt door stress, te weinig zelfvertrouwen en faalangst. En dat maakt je dan extra zenuwachtig en bang. Durf de acute stress erbij te nemen want op lange termijn ga je de voordelen ervan ervaren en zo kan je alleen maar groeien als mens. Stilstaan is achteruit gaan. Actie ondernemen is vooruitgaan.

Ondersteun met essentiële oliën

Valor en belief zijn fantastische blends met verschillende, essentiële oliën om je hierin te ondersteunen. Zij geven je net dat duwtje in de rug dat je soms nodig hebt. Smeer met een aromaroller s’morgens de valor onder je voeten en verstuif belief in je diffuser. Voel je zelfvertrouwen groeien waardoor je krachtig genoeg gaat zijn om meer ‘ja’s’ te zeggen in het leven. Dankzij deze ‘ja’s’ krijg je de mogelijkheid om veel meer uit het leven te halen en ga je persoonlijk ook groeien. Dat verdien jij !

 

 

 

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *