Typische winterolietjes

Gepubliceerd op

01/12/2023

Geschreven door

Christel van Loon

We kunnen er niet om heen maar we zitten volop hartje winter. Een periode waar we veel binnen zitten en dat kan soms op ons gemoed drukken. Goed nieuws, daarvoor zijn er een aantal typische winterolietjes die jou fantastisch kunnen ondersteunen.

Zorg op de eerste plaats voor een goede diffuser in huis!

Een goede, kwaliteitsvolle diffuser heeft een paar eigenschappen:

  • bestaat uit BPA vrije plastiek. Zeer belangrijk want essentiële oliën zijn te geconcentreerd voor gewone plastiek.
  • de essentiële oliën worden niet verwarmd.
  • bevat een ultrasonen plaatje waardoor de essentiële oliën fijn verneveld worden.
  • werkt tevens als luchtbevochtiger.
  • pas de diffuser aan de ruimte waar het moet staan. Voor een wc, badkamer of slaapkamer heb je niet zo’n grote diffuser nodig als in je living.

Wil je méér weten over diffusers, lees dan de volgende blog: https://christelvanloon.be/kies-de-juiste-diffuser/

Typische winterolietjes

Er zijn veel olietjes die in de winter kunnen ondersteunen zoals in elk seizoen maar ik ga je een aantal van mijn favoriete meedelen.

Pine (den )

Door stoomdestillatie van de naalden van de denneboom, verkrijgen we de essentiële olie van den. Deze olie is heerlijk in de diffuser om onze luchtwegen de ruimte te geven. Opgelet: deze olie is giftig voor katten dus zie dat de deur van de ruimte openstaat zodat je kat de ruimte kan verlaten. Op school heb je ook zo van die perioden dat je kind met een briefje van school komt om je haren te laten inspecteren. Wel, een natuurlijke huishoudmiddeltje is hiervoor een neutrale shampoo te nemen en daar essentiële oliën toe te voegen van lavendel, den en teeboom. De essentiële olie van den kan ook goed ingezet worden bij vermoeidheid, een ware oppepper. Ook hier is weer de boodschap. Gebruik 100 % natuurlijke, essentiële oliën zoals ik hier vooral de olietjes van Young Living beschrijf want een goedkoop denneolietje is meestal verdund met terpentijn.

Eucalyptus

 

We bespreken hier 3 soorten eucalyptus.Je hebt eucalyptus blue uit Equador, Daarnaast heb je eucalyptus globulus uit China en tenslotte eucalyptus radiata uit Australië. Twee dingen zijn heel belangrijk om hier te onthouden. Het gehalte aan 1,8 Cineol verschilt in de 3 soorten eucalyptussen.

Eucalyptus blue bevat 40-80 % 1.8 Cineol, Eucalyptus Globulus bevat 70-90 % 1.8 Cineol en de eucalyptus radiata bevat 60-75 % 1.8 Cineol. Daarnaast is het zeer belangrijk om te zeggen dat teveel eucalyptus zelfs dodelijk kan zijn. Eucalptus is niet aangewezen bij astmapatiënten?

Natuurlijk  hoestsapje: appeldiksap + 1 liter water + 3 dr. lemon + 5 dr eucalptus blue, drinkt dit over heel de dag uit. Voor lastige slijmpjes in de keel,werkt eucalptys radiata het beste.

Copaïba

Deze essentiële olie wordt niet rechtstreeks door stoomdestillatie bekomen. Men gaat eerst de hars aftappen van de boom en dan pas stoomdestillatie er op toepassen. Het is een olie die bij vele ongemakjes kan ingezet worden en daarnaast versterkt hij ook andere oliën als je het er aan toevoegt. Bevat een zeer milde houtgeur waar kinderen dol op zijn.

Nothern Lights Black Spruce  ( zwarte spar )

Een zeer mooie boomolie en tevens ook een essentiële olie met een zeer hoog trillingsfrequentie. Zoals alle andere boomoliën, is de zwarte spar een aardende olie die je met de voeten op de grond bent. Zeer belangrijk als je merkt dat je teveel in je hoofd zit. Je kan deze olie op verschillende manieren aanbrengen. Verdun altijd eerst met een vette plantenolie en dan kan je deze aanbrengen op je bijnieren of op je derde oog.

Cinnamon bark ( kaneelschors )

Deze essentiële olie wordt bekomen door stoomdestillatie van de kaneelschors. Een verwarmende en opbeurende olie die mij in de winter een heerlijk vrolijk en koesterend gevoel geeft. Een paar druppels in de diffuser vind ik heerlijk gemengd met bijvoorbeeld sinaasappel en cederhout vind ik zalig ruiken. We hebben van kaneel ook een plusolietje dat wil zeggen dat je het ook aan eten en drinken mag toevoegen. Bij cake of bij warme plantaardige melk is dit dus een absolute aanrader. Als je last hebt van boosheid of wat spanningen voelt, is dit ook een ideaal olietje om te ondersteunen.

Ginger ( gember )

Gember wordt bekomen door stoomdestillatie van de wortels en de wortelstokken. Een verwarmend olietje dat in de winter zeker niet mag ontbreken vooral in voedsel en drank. Een olietje dat balans in je maag en darmen kan ondersteunen alsook als je je misselijk voelt. Wanneer je je in de winter wat futloos voelt, is het aangeraden om gember te nemen. Het zal je méér energie geven. Als je het ritme van de seizoenen volgt, weet je dat je het in de winter wat rustiger mag doen. Zacht zijn voor jezelf en daar kan gember je ook in helpen.

Palo Santo ( heilig hout )

Deze essentiële olie wordt verkregen door stoomdestillatie van het zaagsel van dode schors, stam en takken. De samenstelling kan variëren naargelang het hout aan de zee of landinwaarts geoogst wordt en naargelang de stam rood of wit is. Het wordt vooral in ceremonies gebruikt om negatieve gedachten te verwijderen en word als het ware als een gelukbrenger beschouwd. Ideaal dus om in de winter je donkere gedachten te ondersteunen met deze olie in de diffusser. Ik vind persoonlijk de geuren van boomoliën en hout echt heerlijk en zacht.

Christmas spirit

Deze melange van sinaasappel, kaneelschors en zwarte spar is een olietje die vooral rond de feestdagen wordt gebruikt maar eigenlijk een absolute aanrader voor heel het jaar is. Deze blend ondersteunt vreugde, vrede, vrolijkheid en veiligheid. De sinaasappel in deze blend hebben we nodig in de winter voor zijn vrolijkheid. Diffuus deze blend regelmatig in je huis en je zal het opbeurende effect snel merken.

Thieves

Ik sluit graag af met deze topperd van een melange die onmisbaar is in dit seizoen. Voor wie het verhaal nog niet kent…. In de periode van de pest, gingen er dieven op pad. Maar natuurlijk moesten zij zichzelf beschermen wanneer ze op pad gingen voor te stelen. Ze gebruikten doeken met verschillende kruiden erin zoals rozemarijn, kruidnagel, eucalyptus, kaneel en citroen. Men ontdekte dat deze mannen gespaard bleven. Aan de hand van deze legende is er de melange thieves ontstaan met deze vijf verschillende oliën. Zeker in de winterperiode mag deze regelmatig in de diffuser gedruppeld worden.  Bij mij thuis wordt deze veel gedruppeld in de draadloze diffuser op mijn toilet. Ik hou van die geuren.

Heb je vragen hierover, zet ze dan hieronder deze blog.

Liefs Christel

 

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *