Luister méér naar je lijf

Gepubliceerd op

01/01/2023

Geschreven door

Christel van Loon

De winter is in volle gang. De feestdagen zijn achter de rug en we zijn alweer een nieuw jaar begonnen. Met volle moed beginnen we aan onze pas gemaakte voornemens. Toch is de winterperiode een moment waarin we aandacht mogen schenken aan wat ons lijf ons te vertellen heeft.

Volg het ritme van de seizoenen

Het is een uitspraak die ik met het ouder worden, heb leren waarderen. Als de lente aanbreekt, ontwaakt alles. We mogen stilletjes aan terug wat actiever worden zodat we in de zomer er volledig opgeladen voor kunnen gaan. In de herfst vallen de bladeren van de boom en is dit tergelijkertijd ook een zegswijze voor loslaten. Alles wat je niet meer dient ten goede, mag je loslaten. De winterperiode is een uitnodiging naar jezelf toe. Luisteren naar wat jouw lijf op dit moment nodig heeft en dat is voornamelijk rust, veel zelfliefde en heerlijke verwennerij. Dit is de ideale periode om terug op te laden . Betekent dit dat we nu helemaal niets meer mogen doen ? Nee hoor; je kan ook actief bezig zijn op een andere manier. Je kan teksten voorbereiden, je kan je creativiteit onder de loep nemen en ermee aan de slag gaan. Het is vooral je lijf wat tot rust brengen. En daar zijn winterwandelingen en meditaties ideaal voor. Een wandeling in de natuur brengt je automatisch tot rust en hierdoor ga je mentaal ook tot rust komen. Wanneer we het rustiger aan doen alsook gaan verstillen, gaan we beter kunnen luisteren. En dan krijg je onverwachts mooie inzichten en antwoorden.

Maak eens een aromawandeling in de natuur

Voor diegene die nog nooit hebben gehoord van een aromawandeling, is dit werkelijk een aanrader. Een aromawandeling bestaat uit bewust en rustig wandelen op je eigen tempo gecombineerd met ademhalingsoefeningen en het gebruik van essentiële oliën. Neem een tasje mee waarin je een handdoek kan steken alsook 4 flesjes essentiële olie namelijk Abundance, Peppermint, Joy en White Angelica. Dit zijn 100 % natuurlijke en kwalitatieve oliën van Young Living waar ik zelf al een aantal jaren mee werk en ze zijn gewoon fantastisch. Wil je er meer info over of wil je ze direct bestellen , dan stuur mij een mailtje info@christelvanloon.be

Voordat je van start gaat met je wandeling, gaan we eerst al beginnen met een ademhalingsoefening. Sta gewoon stil en recht. Trek je schouders wat omhoog en dan naar achter zodat je goed recht staat. Adem langzaam diep in langst de neus en adem rustig uit door de neus. Adem opnieuw in en stel je voor dat je rust en levenskracht inademt. Hou je adem dan gedurende een paar tellen vast en adem uit via de neus en stel je dan voor dat je spanning en alle zorgen die je op dat moment hebt, los. Herhaal dit een aantal keren.

Neem dan je flesje abundance erbij. Laat één druppel in je linkerhand vallen. Activeer door met je rechtse hand de olie uit te wrijven in de richting van de klok gedurende drie maal. Dan maak je met beide handen een kommetje voor je neus en je ademt drie maal diep in en uit. Smeer daarna met je handen in je nek. Abundance bestaat uit prachtige oliën zoals sinaasappel, kruidnagel, kaneel, wierook, gember, zwarte spar, patchoulli en mirre. Deze blend van verschillende oliën is gemaakt om overvloed van al het goede aan te trekken. Iedereen verdient het namelijk om overvloed en zelfliefde aan te trekken. Steek het flesje terug in je tasje en begin aan je wandeling. Zorg ervoor dat je met je aandacht vooral in het nu blijft en dat je bewust wordt van de omgeving. Geniet van wat je allemaal tegenkomt.

Na een 20tal minuutjes wandelen, gaan we er een volgend flesje essentiële olie bijnemen namelijk pepermunt. Deze olie werkt verkwikkend zodat je boosheid en donkere gedachten beter gaan kunnen loslaten. Ook een zeer fijne olie als je je wat vermoeid voelt. Hier gaan we de olie op dezelfde manier toepassen namelijk één druppel in je linkerhand laten vallen en activeren met de rechtste hand. Maak een kommetje met je handen voor je neus en adem rustig diep in en uit. Je gaat merken dat je je wandeling energiek verder kan zetten. Na een 20 tal minuutjes zoek je jezelf een mooi plekje uit en leg je je handdoek op de grond zodat je hierop kan gaan zitten. We gaan nu een ademhaling uit de yoga toepassen namelijk de Nadi Shodhana. We gaan je borstademhaling letterlijk transformeren naar een buikademhaling. Over het algemeen ademen mensen veel te hoog via hun borst. Dankzij een buikademhaling kan je dieper en rustiger leren ademhalen. Leg nu je linkerhand op je knie en plaats de wijs-en middelvinger van je rechterhand tussen je wenkbrauwen. Druk dan met je duim je rechter neusgat dicht en adem diep in door je linkerneusgat. Hou daarna eventjes je adem vast. Plaats dan je rechter ringvinger op je linker neusgat, laat je duim los en adem uit door je rechter neusgat. Je ademt terug in via je rechter neusgat, hou de adem eventjes vast en laat dan je ringvinger los. Plaats je duim terug op het rechter neusgat en adem uit door het linker neusgat. Adem in via het linker neusgat en hou de adem ook weer eventjes vast. Blijf deze ademhaling gedurende een vijftal minuten toepassen. Deze ademhalingsmethode is enorm belangrijk en kan echt helpen bij stress, onrust of slecht slapen.

Daarna nemen we ons derde flesje erbij namelijk joy. Deze mooie blend bestaat uit essentiële oliën van bergamot, limoen, palmarosa, ylang ylang, roos, geranium, jasmijn, romeinse kamille, coriander en manderijn. Deze blend brengt een gelukzalig gevoel naar je hart.Dankzij deze olie worden er ook herinneringen terug gehaald waar jij je zo geliefd voelde. Hierdoor worden blokkades van zelfliefde opgeheven. Joy is een perfecte blend om emotionele blokkades op te heffen. Deze energie van liefde gaat je op diep niveau healen. Je kan de olie inhaleren door je handen als een kommetje voor je neus te houden maar je kan ook rechtstreeks één druppel op je hart aanbrengen en uitsmeren. Daarna zetten we het laatste gedeelte van onze wandeling in.

We gaan onze wandeling afsluiten met de volgende ademhalingsoefening. Adem in via de neus gedurende vier tellen en breng tergelijkertijd je armen gestrekt mee omhoog. Hou dan je ademhaling gedurende 6 tellen vast en daarna adem je uit gedurende vier tellen en laat je je armen terug naar beneden komen. Herhaal deze oefening een paar keer. Als laatste gaan we de blend white angelica gebruiken. Deze blend bevat essentiële oliën van bergamot, melissa, geranium, ylang ylang, roos, mirre, heilig sandelhout, hyssop, koriander en zwarte spar. Deze oliën zijn op de perfecte trillingsfrequentie afgestemd om jou volledig te ondersteunen bij het omgaan met negatieve energie van anderen. Het versterkt je aura en brengt je kracht en bescherming. Tenslotte maakt deze blend je ook bewust van jouw werkelijk potentieel. Een enorme oppepper op momenten dat jij je wat minder goed voelt. Adem deze olie ook in via je handen voor de neus en breng tenslotte één druppel op je kruin aan. Ideaal is natuurlijk dat je regelmatiger gaat wandelen en de ademhalingsoefeningen blijft herhalen alsook het gebruik van de essentiële oliën. Volg je eigen ritme en maak de wandeling zo kort of lang naar jouw eigen behoefte.

Mediteer en gebruik essentiële oliën

Mediteren is niet moeilijk en je kan het leren door het gewoon te gaan doen. Mediteren is de tool om je aandacht te verleggen naar je binnenwereld. En zeker in de winterperiode mogen we met onze aandacht meer naar binnen keren. Ga zitten op een stoel of op de grond. Zie dat je het lekker warm hebt. Je kan mediteren met begeleide meditatie. Ikzelf gebruik de meditationapp die ik bijzonder mooi vind. Of je sluit gewoon je ogen. Adem rustig een paar keer diep in en uit en je blijft gewoon in stilte. Wanneer er gedachten voorbijkomen, wordt daar dan bewust van en laat die gedachten mee wegdrijven op een wolkje. En vervolgens concentreer je je weer op je ademhaling. Twee mooie oliën om daarbij te gebruiken zijn forgiveness en inner child.

Forgiveness is een blend bestaande uit essentiële oliën van  melissa, angelica, bergamot, geranium, lavendel, ylang ylang, wierook, palmarosa, citroen, jasmijn, helichrysum, roos, romeinse kamille, koriander en royaal hawaaïnse sandelhout. Haal het dopje van het flesje en adem rustig in en uit aan het flesje. Breng één druppel aan in je nek alsook één druppel op je lever. Maak het dan stil en stel jezelf de vraag wie jij mag vergeven inclusief jezelf. Door te vergeven blijft de herinnering wel maar de lading en de emotie vervaagt.

Inner child is een blend van essentiële oliën en bevat sinaasappel, jasmijn, zwarte spar, manderijn, royaal hawaaïns sandelhout, neroli, ylang ylang en citroengras. Dankzij deze olie ga je je terug verbinden met je innerlijke zelf. Een belangrijke stap naar emotioneel evenwicht. Maak het dopje van het flesje los en adem diep in en uit aan het flesje. Breng daarna een druppel op je zonnevlecht. Laat je herinneringen terug gaan naar je kindertijd en zie jezelf als klein en vrolijk kindje spelen. Leg je handen op je zonnevlecht.

Verwen je lijf met een warm bad

Als laatste raad ik je een heerlijk, warm bad aan voor het slapen gaan. Zet een diffuser op je badkamer. We hebben nu ook een diffuser in het gamma dat draadloos werkt. Vul het bad met warm water, epsonzout, neutrale badgel van Young Living en voeg essentiële oliën toe zoals lavendel, cederhout en roomse kamille. Laat al je zorgen wegglijden in het warme badwater. Als je uit het bad komt, dep je huid dan niet volledig droog. Breng een heerlijke lichaamsolie van Young Living aan over heel je lichaam. Absolute favoriet zijn de relaxation-oil en de sensation-oil. Een ideale booster om je lichaam te voeden en te ontspannen.

Laat hieronder gerust weten of je ermee aan de slag bent gegaan.

Veel plezier,

liefs Christel

Liefs,

Christel

2 Reacties

 1. Lutgarde Schoeters

  Leuk Christel. Mijn tasje gaat vanaf nu mee in mijn wandelingen.

  Organiseer je ooit een wandeling?
  Laat het mij weten.

  Antwoord
  • Christel van Loon

   Dankjewel Lutgarde, fijn om te horen.
   Ja, aanstaande zaterdag 14 januari organiseer ik een wandeling rond de abdij van Herckenrode
   in Kuringen-Hasselt. Om 12.50u spreken we af bij de parking. Van harte welkom ! Groetjes Christel

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *