Hoe kan je essentiële oliën gebruiken ?

Gepubliceerd op

04/27/2022

Geschreven door

Christel van Loon

Essentiële oliën werden in de bijbel al vernoemd toen de drie wijzen goud, wierook en mirre aan Jezus als geschenk gaven. Goud voor armoede, wierook om de stank in de stal te verjagen en mirre om het kind te verzorgen. Aromatherapie is een tijdje in de vergeethoek beland maar is nu méér dan ooit terug gewaardeerd en onderzocht. Het biedt je een zachte en tevens krachtige ondersteuning aan bij je gezonde levensstijl. Essentiële oliën kan je op vele manieren gebruiken.

1. Ruiken

De simpelste manier om kennis te maken met essentiële oliën, is gewoon ruiken. Draai het dopje van het flesje en hou het flesje op een kleine afstand onder je neus. De geurmoleculen van de essentiële oliën worden onmiddelijk opgenomen door de neus naar je brein. Vooral de plek in je brein waar je emoties liggen. Dus sowiezo gaat dit iets met je doen. Bij dieren laat je het dopje op de fles zitten omdat het reukorgaan bij dieren veel groter is. Leg gewoon het flesje op de grond en laat dieren op hun eigen tempo er aan ruiken.

2. Cupping

Een tweede manier is via cupping. Neem een flesje essentiële oliën en laat 1 druppel in je linkerhand vallen. Wrijf drie keer met je rechterhand richting de wijzers van de klok over je linkerhand. Plaats dan je handen als een kommetje voor je neus en adem heel langzaam in en uit. Zorg ervoor dat je niet met je handen je gezicht aanraakt.

3. Diffuser of verstuiver

Als je met aromatherapie begint, raad ik je sowiezo een verstuiver aan. De meest geschikte plaats is de living zodanig dat je gezin en huisdieren ermee van genieten. In een verstuiver giet je een klein beetje water waaraan je een aantal druppels essentiële oliën aan toevoegt. Door een trilplaatje wordt het water heel fijn verneveld en niet opgewarmd. Zo blijft de kwaliteit van de essentiële oliën behouden. Iedereen kan dus de geur waarnemen in de living. Maar er zijn natuurlijk nog ruimtes waar een diffuser ideaal zijn werk zou kunnen doen. Ik denk onmiddelijk aan de slaapkamer, zowel voor jezelf als voor je kinderen om lekker te kunnen slapen. Ook ideaal is een diffuser op je werk zodat collega’s er van mee kunnen genieten. Diffusers heb je in allerlei maten en vormen maar kies vooral voor een kwalitatieve. Hierbij kan je mijn blog lezen waarin ik je advies geef over verschillende diffusers : https://christelvanloon.be/kies-de-juiste-diffuser/ . Zo heb ik ook in de auto een speciale diffuser staan waarbij ik tijdens het lange auto rijden of als ik in de file sta, geniet van heerlijke, energiegevende geuren.

4. Aromaroller

Wanneer je een flesje essentiële olie hebt, kan je daarvan een aromaroller maken. Aromarollers heb je in verschillende maten en kleuren en ikzelf heb een paar leuke in mijn webshop staan. https://essentiallove.be. Voeg een aantal druppels essentiële oliën aan je aromaroller en vul verder aan met een vette plantenolie zoals bijvoorbeeld zoete amandelolie. Eventjes tussen de handen rollen en klaar is je roller. Heel gemakkelijk om in je handtas te stoppen zodat je deze altijd bij de hand hebt. Een aromaroller rol je op je polsen, binnenkant van je onderarmen, achter je oren, in je hals, op je hart of onder je voeten. Zo gebruik ik geen parfum meer maar heb ik mijn eigen, favoriete aromaroller gemaakt.

5. Bad en douche

Niets is zaliger dan voor het slapen gaan een bad te nemen met essentiële oliën. Daar olie niet oplost in water, is het belangrijk dat je er nog iets extra aan toevoegt zoals epzomzout verkrijgbaar in de webshop https://essentiallove.be . Lavendel, vanille en appelsien zijn heerlijke geuren om bij weg te dromen. Je kan ook bruisballen met essentiële oliën kopen of zelf maken. En voor de douche neem je een basisdouchegel waaraan je dan zelf je favoriete essentiële oliën aan kan toevoegen. Zo weet je tenminste dat je pure, natuurlijke geuren gebruikt.

6. Massage

Masseer je huid regelmatig met een vette plantenolie waar je een aantal druppels essentiële oliën aan toevoegt. Zo hou je je huid soepel en gezond. Natuurlijker is je laten masseren door een professionele massagetherapeut nog veel leuker. Als ik je een tip mag geven voor een adresje waar je zalig bij kan wegdromen, is het wel bij de Massagepraktijk van Linda van Woensel                                                                         ( https://www.facebook.com/Massagepraktijk-Linda-105594921764729 ). Zij masseert letterlijk met gouden handen en bij Linda kan je terecht voor de Raindropmassage. Dit is een specifieke, ontspannende massage met essentiële oliën.

7. Dieren

 

Dat essentiële oliën werken op dieren, heb ik zelf aan de levende lijve mogen ervaren. In augustus 2020 hebben wij een Romeens hondje geadopteerd. Van te voren was ons uitgelegd dat deze hondjes getraumatiseerd zijn en wel een andere aanpak nodig hebben. Met veel liefde en aandacht hebben we ons Luna opgenomen in ons gezin. Ze is zo mooi opengebloeid maar toch blijft de angst er bij haar nog inzitten. Vandaar dat ik op een gegeven moment met Luna naar Freddy en Annemarie Huskens ben gegaan. Zij hebben zelf adoptiehonden in huis en hebben al jaren ervaring met honden. https://www.dogchi.be We gingen een chakrabehandeling op Luna toepassen. Daarvoor mocht Luna op de tafel plaatsnemen. Ze was zo onrustig en wou absoluut niet gaan zitten of liggen. Met veel geduld, liefde en de verschillende, essentiële oliën die we op de chakra’s hebben toegepast, heeft Luna zich uiteindelijk helemaal overgegeven. Ik kon zelf mijn ogen amper geloven. Essentiële oliën zijn dus ook enorm goed bij dieren in te zetten zowel via diffuser als aan te brengen op hun huid maar dan in verdunde versie.

8. D.I.Y.producten maken

Wat enorm leuk en gemakkelijk is, is je eigen producten maken. Zo leer ik mensen gemakkelijk hun eigen toiletspray en reeddiffuser te maken door je favoriete, essentiële oliën eraan toe te voegen. Zo weet je dat je kan genieten van frisse, echte geuren en geen synthetische rommel erin. Je kan gezichtscréme maken, lipbalsem, voetcréme, massageolie, badzout en zelfs eigen geurkaarsen. Regelmatig of op aanvraag organiseren wij workshops waarin wij dan een aantal producten samen gaan maken en die je mee naar huis mag nemen.

9. Inname

Bij Young Living hebben we een speciale reeks essentiële oliën namelijk onze PLUS oliën. Deze zijn wettelijk goedgekeurd voor inname. Ideaal is om je water te pimpen met 1-2 druppels essentiële olie van citroen, sinaasappel, pepermunt of lavendel. Hierdoor smaakt je water lekkerder en ga je automatisch ook meer drinken. Afgelopen week had ik hier thuis een voordracht over hoe je leuker kan poetsen met natuurlijke middelen en een collega van mij had speciaal hiervoor een lekkere sinaasappelcake gebakken met essentiële olie van sinaasappel. De smaak werd door iedereen enorm gewaardeerd. Ook je sausjes verrijken met essentiële oliën is een gemakkelijke manier om meer smaak te geven.

10. 30dagen challenge

Wanneer we emoties zoals verdriet of angst niet verwerken, worden deze emoties in ons lichaam opgeslagen met alle gevolgen vandien. Klachten kunnen ontstaan en zelfs leiden tot ziek zijn. Een mooie ondersteuning hierin is de 30dagen challenge met de feelingskit.Deze kit bestaat uit zes flesjes essentiële oliën die we gedurende 30dagen gaan gebruiken en daarbij krijg je begeleiding hoe je hier het beste mee aan de slag gaat.

Ik denk dat je nu wel een beter inzicht hebt in de wereld van aromatherapie en hoe je op verschillende manieren essentiële oliën kunt gebruiken. Heb je nog ergens vragen over, twijfel dan niet om ze hieronder de blog te stellen of je mag mij ook altijd mailen info@christelvanloon.be

Kruidige groetjes

Christel

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *