Grote schoonmaak in het voorjaar

Gepubliceerd op

04/14/2022

Geschreven door

Christel van Loon

Het lentezonnetje is terug in het land. De dagen worden stilletjes aan langer licht en het begint te kriebelen om ramen en deuren open te zetten. Tijd voor de grote lente schoonmaak.

Zoveel producten in de kast

Na een lange periode van binnen te vertoeven, snakken we om de ramen en deuren open te zetten. Het ideale tijdstip om alles eens uit het stof te halen. Want doordat je zoveel maanden binnen hebt vertoefd met de verwarming op, valt er tergelijkertijd ook veel stof binnen. En wat denk je dat het eerste opvalt, als het zonlicht naar binnen valt ? Juist ja, dat laagje stof. Maar met een emmer in de hand en een sopje kunnen we al snel dit probleem oplossen. Wist je dat de meeste mensen echter ook een heel gamma aan producten hebben om te poetsen ? Een product voor de spiegels, een product voor de vloer, een product voor de wc, een product om te ontkalken en nog zoveel meer. Wat vele niet beseffen is, dat dit ten eerste helemaal niet nodig is en ten tweede; er zit zoveel rommel in die schadelijk is voor ons, ons gezin, onze huisdieren en het milieu. En daar wil ik nu graag mijn steentje aan bijdragen want ook ik pleit mij hier schuldig. Vroeger had ik ook zoveel verschillende producten in huis. Maar dat is nu helemaal veranderd.

Lees etiketten

Wist je dat vele was-en poetsmiddelen niet verplicht zijn om alle ingrediënten te vermelden op het etiket ? Wat echter wel het eerste opvalt op een etiket is een doodshoofd of rode driehoek. Dat wil zeggen dat we deze producten achter slot en grendel moeten bewaren zodat onze kinderen of huisdieren er niet mee in contact kunnen komen. Echter gebeurt het nog zo vaak dat kinderen vindingrijk zijn en op zoek gaan. En onze huisdieren weten niet beter dan soms van de grond te likken. Heel veel reinigers zijn gebasseerd op aardolie. Ingrediënten die zorgen voor de reinigende werking van was-en poetsmiddelen, heten ‘ oppervlakte actieve stoffen ‘. Ze weken het vuil en vet los en zorgen ervoor dat het opgelost blijft in het water. Het basis ingrediënt voor deze reinigers is een plantaardige of dierlijke olie. Deze olie wordt chemisch bewerkt tot reinigers. Vele was-en poetsmiddelen gebruiken voor deze bewerking op aardolie gebaseerde ingrediënten. Echter is aardolie een fosiele grondstof die eens zal opgeraken en ook zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen.

Lekker geurtje en mooi kleurtje

Mensen houden van lekkere geurtjes en daar spelen ze enorm op in bij de was-en poetsmiddelen. Toch weet je nog veel te weinig wat er precies van geurstoffen inzitten. Er staat meestal ‘parfum’ op het etiket. Parfum is echter een verzamelnaam voor duizenden ingrediënten. Sommige natuurlijk maar de meeste toch synthetisch en mogelijk zelfs schadelijk. Van felblauw tot knalgroen, dat is de kleur die de vloeistof van wasmiddelen en poetsproducten meestal hebben. Hierdoor vallen ze enorm goed op in de winkel en je krijgt ook het gevoel dat hierdoor het product extra krachtig werkt. Het toevoegen van een aantal kleurstoffen is toegestaan maar ook hier is het weer niet verplicht om alle ingrediënten te vermelden. De meeste kleurstoffen zijn dan ook synthetisch en op aardolie gebasseerd.

Microplastics

Een groot deel van de wasmiddelen bevatten microplastics, zo blijkt uit een Oostenrijks onderzoek. Naast microplastics zoals polyester in kleding zijn er ook microplastics die door fabrikanten worden toegevoegd aan wasmiddelen en cosmetica. Je kan deze terugvinden in vaste vorm als kleine bolletjes en vloeibaar. Van deze vloeibare polymeren is het onduidelijk in hoeverre ze op een natuurlijke manier afbreken in het milieu. Ondanks dat er in België het overgrote deel polymeren uit het afvalwater wordt verwijderd door zuiveringsinstallaties, komt er toch nog altijd een gedeelte microplastics in de zee terecht en uiteindelijk in onze voedselketen. Polymeren worden toegevoegd om de waskracht te verhogen of een grijze waas te voorkomen. Echter kan je dit ook bekomen met natuurlijke ingrediënten waardoor je het milieu zo min mogelijk belast.

Thieves

Er is een fantastisch alternatief en sinds ik dit twee jaar geleden ontdekte, poets ik met veel meer plezier. Thieves is de naam van een volledige productlijn gebasseerd op de essentiële olieblend thieves. Deze blend bestaat uit essentiële olie van rozemarijn, kruidnagel, citroen, kaneelschors en eucalyptus. Heerlijke geuren uit moeder natuur. Thieves is ontstaan op een legende die zich afspeelt in de periode van de pest. Dieven gingen op pad om te stelen maar moesten zichzelf natuurlijk beschermen. Dat deden ze door maskers te maken gevuld met verschillende kruiden die hen beschermden. De combinatie van de verschillende, essentiële oliën in deze prachtige blend zuivert de lucht in de kamer en reinigt het van alle negatieve emoties en trillingen. Daarnaast is thieves ook ideaal om in te zetten wanneer er onzekerheid of angst in de lucht hangt. Druppel thieves in je diffuser om je lichaam te beschermen tegen verkoudheden, griep en virussen. Thieves is een echte krachtpatser in een klein flesje en de verschillende, essentiële oliën staan bekend om hun antivirale, antibacteriële en antiseptische eigenschappen.

 

Zo kan je in het huishouden op een kindveilige-,vriendelijke én milieuvriendelijke manier schoonmaken. Dit allemaal zonder slechte of gevaarlijke toevoegingen die onze gezondheid kunnen beschadigen. De nummer één om aan de slag te gaan in huis is absoluut de Thieves allesreiniger. Zowel in klein formaat als groot formaat te verkrijgen. Daarnaast hebben we een wasmiddel, een afwasproduct en een schuimende handzeep. De thieveslijn is zeer uitgebreid en daarom geef ik regelmatig een demo/workshop om de thievesproducten voor te stellen en waarbij ik je leer hoe je een sprayfles gaat maken om gemakkelijk te poetsen. Ik geef je ook een aantal tips mee hoe je op een simpele en plezante manier je huis kan poetsen. De eerstvolgende data gaat door op Donderdag 21 april van 19u tot 21u in Hasselt. Inschrijven kan door te mailen naar info@christelvanloon.be.

Kruidige groet, Christel

 

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *