Young Living

Essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële of etherische oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Men bekomt deze door stoomdestillatie.

Essentieël zegt iets over de essentie ( het wezen ) van de plant. Wij gebruiken de term essentiële olie omdat we de essentiële, therapeutische eigenschappen die de olie bezit, gebruiken. Etherisch wil zeggen dat ze vluchtig zijn vandaar dat we essentiële oliën meerdere keren per dag mogen gebruiken.

Aromatisch wil zeggen dat de olie sterk geurend is. Misschien heb je wel eens de geur van een roos, lavendel of vers, gesneden munt geroken ? Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of manderijn geperst ? Dan heb je de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën al ervaren.

Wist je dat …

… essentiële oliën binnen de 22 seconden opgenomen door je limbisch brein?

… het slechts 2 minuten duurt voordat essentiële oliën de bloedbaan hebben bereikt?

… het maar 20 minuten in totaal duurt voordat essentiële oliën elke cel van je lichaam hebben bereikt?

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Aromatisch

Via de huid

Via inname

Aromatisch

Het ruiken van geuren geeft onmiddellijk via onze neus een signaal naar onze hersenen die dit op zijn beurt doorgeeft aan ons lichaam.

De simpelste manier is dus een flesje essentiële oliën openen en er aan ruiken.

In huis is het ideaal om een diffuser te hebben staan zodat heel je gezin en huisdieren kunnen meegenieten van de aromatische geuren.

Er bestaan verschillende, soorten diffusers en daarom is het wel belangrijk dat je kiest voor een juiste en kwalitatieve diffuser. Young Living heeft een uitgebreid gamma aan diffusers die hoogwaardige en BPA vrije plastiek bevatten alsook een trilplaatje waardoor de essentiële olie niet verhit wordt maar door ultrasonen trillingen koud verneveld word. Zo behoudt de essentiële olie ook zijn therapeutische waarde. Dit kan je dus absoluut niet vergelijken met een oliebrander waaronder je een kaarsje moet plaatsen. Je gaat hierbij enkel de geur waarnemen maar de werking van de olie wordt door de hitte vernield.

Daarnaast zitten op de diffusers ook verschillende lichtstanden wat het direct sfeervol maakt en werken ze ook als luchtbevochtiger.

Via de huid

 We kunnen essentiële oliën ook op de huid aanbrengen maar altijd in combinatie met een draagolie.

Heel gemakkelijk is om zelf aromarollers te maken. Je voegt enkele druppels essentiële oliën aan de roller en vult af met een draagolie. Je kan deze aromaroller op zak meenemen zodat je ten allen tijde kan rollen. Breng aan op je polsen, binnenkant van je armen, achter in je nek, achter je oren of onder je voetzoelen bij het slapen gaan.

Je kan ook essentiële oliën toevoegen aan je badwater of een heerlijk, ontspannend voetbad. Voeg wat epsomzout toe aan het bad en essentiële oliën van lavendel en geranium doen wonderen.

Via inname

Young Living heeft een volledige PLUS lijn aan essentiëel oliën die wettelijk goedgekeurd zijn voor inname.

Je kan deze essentiële oliën op een veilige manier toevoegen aan drank, aan voedsel of toevoegen aan een capsule zodat je het als voedingssupplement inneemt.

Raadpleeg altijd de bijsluiter.

Ideaal om je water te pimpen door slechts 1 druppel citroen, lavendel, sinaasappel of manderijn PLUS aan je water toe te voegen.

Wat is het verschil tussen
essentiële oliën en plantaardige oliën?

Essentiële oliën komen in verschillende delen van de plant voor: bloemen, bladeren, bloesem, vruchten, zaden, twijgen, bast, hout, wortels, kruiden, schillen, gedroogde bloemknoppen, naalden, bessen, peulen, schors en harsen. Hoewel deze “oliën” genoemd worden, bevatten ze geen vet !

Plantaardige oliën zoals zoete amandelolie, arganolie, kokosnootolie en olijfolie worden verkregen uit het vettere gedeelte van een plant zoals noten, zaden en pitten en bevatten dus wel vet.

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van beide soorten oliën. De plantaardige oliën worden als basis-of draagolie gebruikt om de essentiële oliën te verdunnen. Sommige essentiële oliën zijn enorm krachtig en kunnen in pure vorm de huid en de slijmvliezen irriteren.

Vandaar ons advies om een essentiële olie altijd te vermengen met een plantaardige olie wanneer je deze op de huid wil aanbrengen. De therapeutische werking van de essentiële olie gaat hierdoor zeker niet verminderd worden.