Beter slapen met essentiële oliën

Gepubliceerd op

10/28/2022

Geschreven door

Christel van Loon

Lekker slapen is voor veel mensen een uitdaging. Een aantal mensen daarvan heeft moeite met inslapen en andere worden om de haverklap wakker. Het gevolg hiervan is dat mensen s’morgens humeurig opstaan en dat dit ook een effect op de rest van de dag kan betekenen.

Slaapcyclus

Laat ons eerst eens de slaapcyclus doornemen zodat je de verschillende fases beter kan begrijpen. Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer 90 – 120 minuten. Daarom word je als volwassene gemiddeld 4-5 keer per nacht eventjes wakker. Soms weet je dit niet en val je onmiddelijk terug in slaap of het kan zijn dat je moet opstaan om naar het toilet te gaan.

  1. Inslapen
  2. Lichte slaap
  3. Overgangsfase : kenmerkend door een diepe ademhaling en rust
  4. Diepe slaap: als je in deze fase wakker gemaakt zou worden, ga je verward zijn.
  5. REM-slaap: in deze slaapperiode gebeuren er vele, snelle en korte bewegingen. Er is veel activiteit aanwezig in de hersenen. Je ademt wat onregelmatig en bloeddruk stijgt lichtjes. In deze fase ga je alle gegevens verwerken. In  deze fase ga je ook dromen.

 

Chinese orgaanklok

Wanneer jij s’nachts regelmatig wakker wordt, is het eens de moeite om naar de chinese orgaanklok te kijken. Als jij regelmatig tussen 3u en 5u s’nachts wakker wordt, dan heeft dit te maken met je longen. Je kan dan gaan kijken hoe je je longen beter kan ondersteunen ofdat er de onderliggende emotie verdriet die aan longen gekoppeld is ,een oorzaak speelt.

Slaapbehoeften

baby slaapt

Hoeveel slaap hebben we nu gemiddeld nodig per nacht ? Baby’s hebben 14 – 17 uur slaap per dag nodig. Zij slapen dus het meeste van een dag. Daarentegen hoe ouder je wordt, hoe minder veel slaap je nodig hebt. Een 90jarige heeft maar gemiddeld 4-5 uur slaap per dag nodig. De REMslaap alsook de slaapcyclus wordt korter naargelang we ouder worden.

Stappenplan

dromen

Wat kunnen we nu doen om beter te slapen ? Er is daar geen specifiek olietje voor maar er zijn wel een reeks maatregelen die je kan nemen.

  1. Tryptofaan
  2. Serotine
  3. Melatonine
  4. Slaapritueel
  5. Dromen maar

STAP 1: Tryptofaan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat we dus echt nodig hebben maar ons lichaam zelf maakt het niet aan. We moeten dit dus elders gaan zoeken zoals in de voeding. Tryptofaan vindt je ook in pruimen en laat nu net pruimen in onze Ningxia Red zitten. Het is dus belangrijk dat we dagelijks ningxia red drinken,ook als er borstvoeding wordt gegeven. We raden aan 2x 30ml per dag te drinken en als je 65+ bent, is het aanbevolen om 60-120 ml per dag ningxia te drinken. Ningxia Red zit boordevol fruit en vitaminen. Daarnaast kan je tryptofaan ook in ons voedingssupplement ‘multigreens’ terugvinden. Ideaal op dit moment van het seizoen is om de dag te beginnen met havermoutpap want ook daar zit tryptofaan in.

STAP 2 : Serotonine

Serotonine is het gelukshormoon dat in onze hersenen zit maar tevens dus ook voor stemmingswisselingen kan zorgen. Dit hormoon wordt voor 10% aangemaakt in de hersenen en voor 90% in de darmen. Daarom is het belangrijk om gezond te eten en te bewegen zodat we gezonde darmen krijgen. Mighty pro voor de kinderen en life 9 voor volwassenen zijn prebiotica die heel het jaar door genomen mogen worden en ideaal zijn om een gezonde darmflora op te bouwen. Het beste wat je voor darmen al kan doen, is suiker en zuivelproducten te laten en dagelijks voldoende te bewegen. Alle stapjes tellen dus ook als jij de trap neemt in de plaats van de lift. Wat nog belangrijk om te weten is bij serotonine, is dat als je wakker wordt in de ochtend, je het beste onmiddelijk, direct daglicht binnenkrijgt. Want zo wordt er melatonine gevormd.

Ideaal is dus om in de voormiddag in je diffuser een aantal citrusolietjes toe te voegen bijvoorbeeld citrus fresh – bergamot – yuzu – tangerine – lime of misschien wel joy.

STAP 3 : Melatonine

Melatonine hebben we nodig wanneer we goed in slaap willen vallen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je zo donker mogelijk slaapt. Zonlicht, kunstlicht en beeldschermlicht houden het tegen dat jij in slaap valt. Vandaar dat we alle gsm’s, laptops en televisie ook in de slaapkamer het liefste mijden. Belangrijk voor kinderen is om geen nachtlampjes op te zetten. Wat wel ideaal is, dat je een ‘monsterspray’ voor je kids maakt zodat ze zich veilig en beschermd voelen.

RECEPT MONSTERSPRAY:

. 1 druppel cedarwood

. 2 druppels lavender/piece & calming/ stress away of een bepaalde lievelingsolie van je kind

. 3 druppels tangerine

Deze druppels voeg je toe aan een 10ml spray en vul je verder aan met water. Ideaal om op het kussen te sprayen.

STAP 4 : Slaapritueel

Wanneer je slaapproblemen hebt, pas dit slaapritueel dan minstens 21 dagen tot 3 maanden toe om verbetering op te merken.

. Ga elke avond rond hetzelfde uur slapen.

. 30 minuutjes voor het slapen gaan , start je met je slaapritueel. Dit ga je dus elke dag opnieuw doen.

Voor iedereen is een slaapritueel verschillend. Test uit wat voor jou prettig aanvoelt.

Bijvoorbeeld: elke avond douchen, tanden poetsen, druppeltje essentiële olie van melroze op je buik smeren en een druppeltje endoflex op je rug smeren, voedingssupplement life 9 of mighty pro voor kids innemen,

diffuser opzetten met jouw favoriete oliën, lezen, 3 dingen schrijven in je dankbaarheidsboekje

Door elke dag dezelfde handelingen uit te voeren, voor het slapen gaan, ga je je lichaam conditioneren aan een betere slaap.

Ook bij kinderen is dit slaapritueel dus heel belangrijk. Als kinderen van school komen, is het dus heel belangrijk dat ze eventjes alle drukte van school achter zich kunnen laten. Je kan dus een druppel essentiële olie van

piece & calming nemen en hun voetjes hiermee masseren. En s’avonds bouw je een vast ritueel op van uitkleden, tanden poetsen, voetjes masseren en een verhaaltje vertellen.

Slaap kan je niet inhalen dus laat kinderen dan ook niet al te veel langer opblijven in het weekend !

Tracht zoveel mogelijk rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. In het weekend kan je wat langer uitslapen maar beperk het tot maximum 1 1/2 uur.

Essentiële oliën die kunnen meedragen tot een betere slaap maar vooral rust bieden zijn:

. stress away

. peace & calming

. rutavala

. seedlings calm

. CBD lavendel calm

. blue tansy

. vetiver

. lavender

. cederwoord

STAP 5 : Dromen maar

Wist je….dat je slaaphouding je iets vertelt over je conditie en over je relatie ?

Wist je…dat je dromen iets vertellen over je verwerkingsproces ?

 

Welke onderliggende oorzaken zorgen ervoor dat je minder goed slaapt ?

Zoals je dus ondertussen al gemerkt hebt, is er niet één oplossing voor beter te slapen daar het door zovele factoren kan beïnvloed worden.

Volgende oorzaken kunnen ook een invloed hebben op de slaap:

. niet aangepaste voeding ( veel suikers en zuivel )

. te laat eten

. hormonaal onevenwicht

. de sterren en het maanritme

. conditie van je organen

. trauma

. emotioneel onevenwicht

. stress

. piekeren

. zorgen maken

. te moe

. partner die luid snurkt

. omgeving bijvoorbeeld burenruzie, kinderen roepen in de nacht dat ze dorst hebben enz….

Ook daar kan je gaan ondersteunen met de kracht van essentiële oliën.

TIP: Wanneer je het dan toch niet lukt om goed te slapen, let dan op de volgende dingen: doe geen licht aan, ga niets eten en geniet gewoon van de nacht. Daarnaast kan je je gaan focussen op je ademhaling of je kan luisteren naar brain music.

Deze content is mede ontstaan door Nadia Andries. Zij is expert in essentiële oliën en shiatsu ( https://www.essentieleolieyl.be/ )

Heb je een bepaalde vraag rond dit thema ? Stel gerust je vraag hieronder dit bericht.

Liefs,

Christel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *